مقاله : درست صحبت كردن را بياموزيد
به جرات ميتوان ادعا كرد كه يكي از مهمترين دلايل شكستهايي كه انسان در زندگي خود با آن مواجه ميشود اين است كه قبل از اتخاذ تصميم و مبادرت به انجام يك كار (انتخاب شغل، ازدواج، تربيت فرزند و امثال آن) سعي نكرده است كه مهارتهاي ارتباطي و رفتاري لازم براي انجام آن كار را كسب كند. پژوهشهاي انجام شده حاكي از آن است كه مهارتهاي لازم براي برقراري ارتباط موثر را ميتوان از طريق آموزش و تمرين ياد گرفت و البته كسب اين مهارتها چندان آسان به نظر نميرسد، در برقراري ارتباط با ديگران چنانچه يكي از طرفين صحبت، پيام طرف مقابل را به خوبي دريافت نكند و نفهمد كه منظور طرف مقابل از اين پيام چه بوده، ارتباط برقرار شده بيحاصل بوده است.
درواقع ميتوان گفت ريشه بسياري از سوءتفاهمات، رنجشها و اختلافات و همچنين منشأ بسياري مشاجرات، اختلافات و نزاعهاي خانوادگي، عدم وجود فهم متقابل در صحبتها است، چراكه يكي از طرفين گفتگو يا بدتر از همه دو طرف گفتگو حرف يكديگر را نميفهمند و برداشت درستي از پيامهاي ارسال شده ندارند.
درست صحبت كردن و بيان متناسب يكي از مهارتهاي اساسي ارتباطي در برقراري يك ارتباط موفق و موثر ميباشد. در بيان اهميت اين مهارت ضربالمثلهاي فراواني در ادب فارسي وجود دارد. از آن جمله «تا مرد سخن نگفته باشد، عيب و هنرش نهفته باشد» يا «پسته بيمغز چو دهن باز كند رسوا شود.» و از همه معروفتر ضربالمثل قديمي فارسي: «زبان سرخ، سر سبز ميدهد بر باد.»
به راستي آيا تاكنون به چگونگي و شيوه صحبت كردن با ديگران فكر كردهايد؟
در حقيقت همه ما توانايي صحبت كردن را داريم، اما گاه لازم است براي ايجاد ارتباط يا استمرار ارتباطات خود مهارتهاي صحبت كردن را هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي ارتقا دهيم. برخي از افراد از صحبت كردن با ديگران طفره ميروند يا نميتوانند به راحتي سر صحبت را با ديگران باز كنند و روابط موثري با ديگران داشته باشند.
روشهاي سادهاي وجود دارد كه به شما كمك ميكند تا بهتر با ديگران ارتباط برقرار كرده و مصاحبت و دوستي آنها را حفظ كنيد، مثلا اين كه به صحبتهاي طرف مقابل علاقه نشان دهيد، نظر مخالف و انتقاد خود را طوري بيان كنيد كه طرف شما ناراحت نشود، به نشانههاي غيركلامي وي بيشتر توجه كنيد و مهمتر از همه اين كه سعي كنيد در صحبت كردن مودب باشيد.
چگونگي صحبت با افراد متفاوت
در مورد چگونگي صحبت كردن با افراد گوناگون و با ويژگيهاي متفاوت ابتدا بايد در نظر داشته باشيم كه طرف صحبت ما جزو كداميك از گروههاي زير ميباشد و بعد با استفاده از رهنمودهاي ارائه شده بدانيم كه با هريك چگونه صحبت كنيم.
1 ـ تحليلگرها: معمولا تحليلگرها تمايل به كمالگرايي دارند، به عبارت ديگر آنها دوست دارند همه چيز را درباره يك موضوع بدانند. اطلاعات و تصميمات آنها معمولا دقيق و عاقلانه است و شايد به همين دليل آنها در تصميمگيري كند هستند. در ضمن آنها احساسات و عواطف خود را براي ديگران آشكار نميكنند.
بنابراين در هنگام صحبت با تحليلگرها ميبايستي:
ـ قبل از شروع صحبت دقيقا بدانيد كه ميخواهيد درباره چه و چگونه صحبت كنيد.
ـ صريح باشيد و فقط درباره اصل موضوع صحبت كنيد چرا كه آنها از وقت تلف كردن بيزارند.
ـ هنگام صحبت با آنها دقيق و واقعبين باشيد و به آنها فرصت بدهيد تا بدانند كه شما قابل اعتماد هستيد.
ـ با آنها خودماني رفتار نكنيد، سعي كنيد رسمي باشيد و با صداي بلند نيز حرف نزنيد.
ـ آنها را تهديد نكنيد و سعي نكنيد با چربزباني از آنها سوءاستفاده كنيد.
2ـ صميميها: افراد صميمي به مردم و دوستي با آنها خيلي اهميت ميدهند. احساسات افراد را درنظر ميگيرند و سعي ميكنند هرطور شده ديگران را ناراحت نكنند. در هنگام صحبت با اين دسته از افراد سعي كنيد:
ـ گفتگوي خود را با تعريف از آنان شروع كنيد به آنان صادقانه علاقه نشان دهيد و فورا سر اصل مطلب نرويد.
ـ با آنان زياد درباره آمار و اطلاعات صحبت نكنيد چرا كه خيلي زود از شنيدن اين مسائل خسته ميشوند و بحث را قطع ميكنند.
ـ اگر با آنها مخالف هستيد، مواظب باشيد احساساتشان را جريحهدار نكنيد.
ـ در حين صحبت با آنها خودماني و غيررسمي باشيد.
3ـ بيانگرها: اين افراد دوست دارند اوقات خوشي داشته باشند، پرحرارت و مبتكر هستند و به سختي ميتوانند افرادي را كه مثل خود آنها نيستند، تحمل كنند. در هنگام گفتگو و تبادل نظر با بيانگرها به ياد داشته باشيد:
ـ به آنها اجازه بدهيد كه از زمان گفتگو لذت ببرند و بخشي از زمان گفتگو را به مسائل دوستانه و آشنايي اختصاص دهيد.
ـ در مورد اهداف آنها و آنچه خوشحالشان ميكند، صحبت كنيد.
ـ در حين صحبت با آنان سرد و بياحساس نباشيد و براي آنان قانون وضع نكنيد.
ـ از آنها بخواهيد نظريات و عقايد خود را بيان كنند.
4ـ سلطهجوها: سلطهجوها افرادي قوي، قاطع و نتيجهگرا هستند كه گاهي اوقات نسبت به خودشان و ديگران جدي و سختگير ميباشند. اين افراد معمولا احساسات خود را براي ديگران آشكار نميكنند و از كساني كه وقت خود را با صحبتهايي بيفايده تلف ميكنند نيز اصلا خوششان نميآيد. در هنگام صحبت كردن با اين افراد نكات زير را در نظر داشته باشيد:
ـ فقط به اصل موضوع توجه كنيد و درباره موضوعات متفرقه صحبت نكنيد.
ـ به طور واضح و منطقي با آنان صحبت كنيد.
ـ هنگام صحبت با آنها بينظم و بيبرنامه نباشيد.
ـ سعي نكنيد به آنها دستور دهيد، چون مخالفت خواهند كرد.
ـ بعد از صحبت درباره موضوع اصلي، فورا آنها را تنها بگذاريد.
در ذيل به پارهاي از نكاتي كه به كارگيري آنها در صحبت كردن بسيار مهم ميباشد، پرداخته ميشود: به آهستگي و با ملايمت صحبت كنيد. به طوري كه شنونده به تمامي گفتههايتان گوش دهد و معناي صحبتهايتان را نيز متوجه شود. اكثر افراد خيلي تند و سريع صحبت ميكنند و فقط در فكر اين هستند كه هم نظر و عقيده خود را مطرح كنند و هم نظر مخاطب را جلب كنند، غافل از اين كه بااين كار مخاطب نميتواند جملههايش را دنبال كند و نهايتا از صحبت كردن با وي خسته ميشود. ملايم كردن صدا در بيان احساسات، هيجانات و حتي ترس نيز موثر واقع ميشود و اگر هميشه با نرمي و ملايمت صحبت كنيد، بهتر ميتوانيد ديگران را متقاعد سازيد و مخاطب نيز افكارش را بر گفتار شما متمركز ميكند.هرگز آن طور كه خودتان ميپسنديد صحبت نكنيد، زيرا ممكن است مايل باشيد با صداي بلند صحبت كنيد، اما شنونده از صداي بلند شما بيزار باشد. بنابراين بايد بدانيد كه در چه محيطي با مخاطب صحبت ميكنيد و محيطي كه در آن به سر ميبريد ساكت است يا شلوغ، با توجه به اين مساله تن صداي خود را تنظيم كنيد.همچنين هيچگاه به صورت يكنواخت و پي در پي صحبت نكنيد زيرا تن صداي شما در اين حالت براي شنونده كسلكننده ميشود. سعي كنيد با خنده، لبخند، حالت تعجب، شوخي و... به آنچه كه بر زبان ميآوريد شكل دهيد.
نحوه صحبت كردن شما بيانگر ميزان احساساتتان از آنچه ميگوييد ميباشد به اين معنا كه وقتي شروع به صحبت ميكنيد، هرجملهاي كه در صحبتهايتان به كار ميبريد، نشاندهنده احساسات شما از مساله مورد نظر ميباشد و ديگران با شنيدن صحبتها و عقايد شما نسبت به آن مساله، به احساسات درونيتان پي ميبرند. پس سعي كنيد هميشه از كلماتي استفاده كنيد كه ميدانيد در نگرش و روحيه طرف مقابل اثر مثبت ميگذارد و او را متقاعد ميسازد.تعيين حد و حدود شخصي بسيار ضروري است. برخي از افراد در حين اين كه روابط خوبي با ديگران دارند و با آنان گرم و صميمي هستند، اما اجازه نميدهند كه آنان در زندگي خصوصيشان مداخله كنند. با توجه به اين مساله، سعي كنيد هنگام گفتگو با ديگران، از مسائل خصوصي آنها كه ارتباطي به شما ندارد، صحبت نكنيد. اگر گوينده و شنونده، هر دو به اين قانون ساده احترام بگذارند و در صحبت كردن حد و حدود خود را بشناسند هميشه از بودن در كنار هم و همصحبتي با يكديگر لذت خواهند برد.
توجه به اين نكته نيز ضروري است كه برقراري ارتباط با ديگران منحصر به ارتباط كلامي نميشود و افراد در گفتگو با ديگران دانسته يا ندانسته پيامهايي را نيز به صورت غيركلامي به مخاطب ارسال ميكنند. عواملي چون لهجه، طنين صدا، تاكيد و تكيهكلامها و عوامل غيركلامي چون «چشمها»، «حالت چهره»، «وضعيت قرار گرفتن بدن»، «حركات و اشارات»، «تماس جسمي» و «طرز لباس پوشيدن و آرايش سر و صورت» در درك و فهم مخاطب از پيامهاي ما بسيار موثر هستند ولي متاسفانه بسياري از افراد در صحبتهايشان، به اين مسائل بيتوجه هستند و تصور ميكنند كه درك و فهم طرف مقابل تنها از طريق پيامهاي كلامي حاصل ميشود.توجه داشته باشيد هنگام صحبت كردن استفاده از برخي كلمات براي افرادي كه سطح درك پايين يا متوسطي دارند، صحيح نيست. تصور نكنيد با استفاده از اينگونه كلمات ميتوانيد هوش و استعداد خود را نشان دهيد. استفاده از كلمات تزئيني و مبهم مختص افراد پرگوست، افرادي كه زياد صحبت ميكنند، زياد مثال ميآورند و از كلمات ثقيل و سنگين استفاده ميكنند، بتدريج، زمان و مكان صحبت را از دست ميدهند، مخاطب را خسته و خود نيز اصل مطلب را فراموش ميكنند. پس سعي كنيد تا جايي كه ميتوانيد از جملات كوتاه، مختصر و مفيد استفاده كنيد تا هم ارزش صحبتتان را بالا ببريد و هم رابطه خود را با ديگران گسترش دهيد.
كلام آخر
هيچ يك از ما با مهارتهاي برقراري ارتباط از مادر متولد نشدهايم، بر خلاف تصور اكثر افراد، مهارتهاي ارتباطي، كاملا آموختني است و آگاهي از اين مهارتها به ما كمك ميكند تا در برخورد با اشخاص مختلف اعم از پدر، مادر، همسر، فرزند، دوست يا همكار موفقتر ظاهر شويد.
معصومه اسدي / جام جم
شاید بهتر باشد سخنان بزرگان را در ارتباط با ادب و اخلاق که منجر به درست صحبت کردن می شود را نیز بخوانیم :
ادب نمایه آغازین خرد است .((ارد بزرگ))
اخلاق، چیز ساخته شده و حاضر آماده ای نیست، بلکه ذره ذره و روز به روز، خلق و ایجاد می گردد.((ارنالیل))
زن و شوهر یک سال بعد از ازدواج به زیبایی صورت یکدیگر فکر نمی کنند، بلکه هر دو متوجه اخلاق و رفتار هم می شوند.((اسمایلز))
ادب خویش را هیچ گاه فرو مگذار ، با وجود آنکه مورد ریشخند باشی ! .((ارد بزرگ))
صاحبان اخلاق، روح جامعه ی خویش اند.((رالف والدو امرسون))
بزرگترین عمل غیر اخلاقی این است که انسان شغلی را که از انجام آن ناتوان است بر عهده گیرد.((ناپلئون بناپارت))
با ترشرویی به میان مردم رفتن ، تنها از بیماران ساخته است .((ارد بزرگ))
مردی که دارای عزمی نیرومند و اخلاقی متین است، هرگز فضیلت اخلاقی خود را فدای هوس های زندگی نمی کند. آری مردانی در این جهان زندگی کرده اند که برای تکمیل و حفظ فضایل اخلاقی، جسم و جان خود را فدا ساخته اند.((کنفسیوس))
وقتی از اخلاق یک فرد سر در نمی آوری به دوستانش نگاه کن.((مثل ژاپنی))
اخلاق باید بر هنر حکومت کند.((ایمانوئل کانت))
آدم با ادب دروازه دلها را همیشه گشوده می بیند .((ارد بزرگ))
تمام سرمایه فکری و دانش باید تسلیم یک عظمت اخلاقی و روحی گردد، وگرنه دانش مانند رودی خواهد بود که نتوانسته خط سیر خود را بپیماید و به دریا بریزد و با وضعی اندوه بار در صحرا و ریگزارها فرو می رود.((موریس مترلینگ))
همیشه باید مراقب سه چیز باشیم : وقتی تنها هستیم مراقب افکار خود، وقتی با خانواده هستیم مراقب اخلاق خود و زمانی که در جامعه هستیم مراقب زبان خود.((مادام داستال))
کسی که معلومات جامع درباره ادبیات دارد، مطابق با قواعد فضیلت اخلاقی رفتار می کند و می تواند به جایی برسد که از خطا و لغزش به دور بماند.((کنفوسیوس))
برای جامعه، فضیلت و اخلاق از نان شب هم واجب تر است. اگر جامعه ای شکست اخلاقی بخورد با هیچ نیرویی نمی توان شکست را جبران نمود.((افلاطون))
برای آنکه کسی را با ادب بنامیم و یا وارون براین ، باید کمی درنگ کرد و زمان را به کمک گرفت.((ارد بزرگ))
ما نسلی گمشده هستیم. صبح تا شب بدون هدف سگ دو می زنیم و همیشه به دلار چشم دوخته ایم که جهت را به ما بنماید. این تنها معیاری است که می شناسیم. نه در عمق وجود خویش باوری داریم و نه مرزهای اخلاقی خود را می شناسیم.((مجله تگزاس بیزنس))
اصل و اساسی که تمام اخلاق گرایان به راستی در باب آن نظری یکسان دارند، این است : کسی را نیازار و هرچه می توانی به دیگران یاری برسان.((آرتور شوپنهاور))
ادب با پول ، دانش و آموزش بدست نمی آید ادب دارای ریشه است ریشه ایی به بلندای تاریخ .((ارد بزرگ))
نگرش، حالتی ذهنی و درونی است. چه بسا کسی که نگرش نادرست دارد مرتکب کارهای غیر اخلاقی و غیر قانونی نشود، اما نگرش نادرست او سبب از هم پاشاندن تیمی خواهد شد که در آن عضویت دارد.((جان ماکسول))
دانش بدون تکامل اخلاقی خطرناک و نابود کننده است.((هالی تربون))
داروهای تلخ را با روپوش شیرین می پوشانیم، چرا حقیقت و اخلاق را نیز با لباسهای زیبا نپوشانیم؟((شامفورت))
نقل قول نادرست اغلب معلول یک نیت ناپاک است و در نهایت، بی شرمی نفرت انگیز و فرومایگی فطرت و بدذاتی و چنین شخصی همانند کسی که دست به جعل سند می زند دیگر در اختیار خودش نیست و تا ابد اخلاق صدق و راستی را از کف می دهد.((آرتور شوپنهاور))
دانه ادب در درون ما همانند گیاهی رشد می کند روشن بینی ، آب رشد آن است و خورشید ، دوستان و همدلان.((ارد بزرگ))
آنچه ما را به نابودی خواهد کشاند از این قرار است: سیاست بدون اصول، لذت بدون وجدان، علم بدون شخصیت و تجارت بدون اخلاق.((مهاتما گاندی))
رهبر ترکیبی از استراتژی و صفتهای اخلاقی است. اگر قرار است یکی از آنها را نداشته باشید بهتر است بدون استراتژی باشید.((نورمن شوارتزکوف))
آنکه درست سخن نمی گوید داناترین هم که باشد همگان بی سوادش می پندارند.((ارد بزرگ))
نظرات
ارسال یک نظر